Witamy na stronie PSSE Kraków

 

Logo Niepodległa 2018  

Logo 100 lat służb sanitarnych w Polsce

  Logo Służby Cywilnej

Przetwarzanie danych osobowych w PSSE Kraków

Bezpieczne grzybobranie

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego zbierania grzybów.

  • zbieraj grzyby tylko dobrze znane, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (korzystaj z atlasów grzybów),
  • zbieraj grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, nie zbieraj owocników małych, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku,
  • pamiętaj, że większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe,
  • nie oceniaj grzybów na podstawie smaku, ponieważ – przykładowo – śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma smak łagodny, nie wyróżniający się niczym szczególnym,
  • zbieraj grzyby do koszyków, bądź pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym przypadku nie do reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów przyspieszające ich psucie,
  • potrawy z grzybów spożywaj świeże, bezpośrednio po sporządzeniu,
  • nie przechowuj potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się psują i szybko powstają w nich substancje trujące,
  • nie podawaj grzybów małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom mającym kłopoty z układem pokarmowym.

Pamiętaj!

Nie wkładaj do koszyka grzybów, co do których nie jesteś pewien czy są jadalne, nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki.

Pamiętaj!

Zatrucia grzybami  objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką, podwyższoną temperaturą. Należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

Osoby zbierające grzyby na własne potrzeby w przypadku wątpliwości co do zebranych grzybów (świeżych, nie suszonych) mogą skorzystać z porady w PSSE w Krakowie, ul. Makuszyńskiego 9 po wcześniejszym telefonicznym umówieniu się z zatrudnionymi w tutejszej stacji klasyfikatorami grzybów p. Magdaleną Wojdas, tel. 12 417 24 24 wew. 142 (w godzinach 8.00 - 13.30 poniedziałek - piątek) oraz p. Małgorzatą Smulską, tel. 12 644 91 33 wew. 129 (w godzinach: 10.30 – 13.00 poniedziałek, 7.30 - 10.30 wtorek - piątek).

Więcej informacji znajdziesz na stronie internetowej w zakładce ”Poznaj grzyby unikniesz zatrucia”.

Link do filmu:  Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia!

Zaproszenie na konferencję

Szanowni Państwo!

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny przekazuje informacje, że Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie organizuje konferencję „Edukacja o zagrożeniach wynikających z używania nowych substancji psychoaktywnych (NSP) - propozycje zajęć profilaktyczno-edukacyjnych”. 

Konferencja odbędzie się 27 listopada 2019 roku, w godz. 10.00 – 14.00 w Centrum Konferencyjnym Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II przy ul. Prądnickiej 80 w Krakowie.

Założeniem konferencji jest dostarczenie aktualnej informacji na temat nowych substancji psychoaktywnych oraz zagrożeń wynikających z ich używania, a także zachęcenie do podejmowania działań profilaktycznych i wychowawczych z zakresu profilaktyki uzależnień w ramach szkolnego programu profilaktyki.

Uczestnicy konferencji otrzymają zaświadczenia potwierdzające udział.

Udział w konferencji jest bezpłatny.

Zapisy przyjmuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie:

  • elektronicznie, poprzez  wypełnienie druku Karta Zgłoszeniowa oraz przesłanie go na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,

  • telefonicznie, na numery tel. 12 25 49 585, 12 25 49 503

UWAGA! Zgłoszenie telefoniczne jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na przetwarzanie danych osobowych w celu rejestracji i udziału w szkoleniu (Klauzula informacyjna w zakresie danych osobowych znajduje się w załączniku).

Termin zgłoszenia na konferencję upływa w dniu 20 listopada 2019 r.

Informacje dodatkowe można uzyskać pod numerem telefonu Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie: 12/25 48 585, 12/25 49 503 lub adresem e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Opracowała: Natalia Stochel

Konferencja Żywienie a Zdrowie Dzieci i Młodzieży- podsumowanie

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie informuje, że 30 października 2019 odbyła się konferencja „Żywienie a zdrowie dzieci i młodzieży”. Spotkanie prowadzono w Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II, ul. Prądnicka 80, 31-202 Kraków, pawilon A-V.

W wydarzeniu wzięli udział dyrektorzy szkół podstawowych, szkolni koordynatorzy programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” oraz nauczyciele realizujący z uczniami treści dot. promowania zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.

Z uwagi na rosnący w Polsce odsetek otyłych dzieci i młodzieży, niezbędne staje się promowanie aktywnego stylu życia także w szkole. Konferencja miała na celu wymianę doświadczeń i spostrzeżeń związanych z realizacjąprojektów programu „Trzymaj Formę!” oraz zaktualizowanie wiedzy o skutkach niewłaściwego odżywiania. W czasie wydarzenia, konsultując się z dietetykiem, każdy uczestnik miał możliwość skorzystania ze specjalistycznego urządzenia, które mierzy zawartość tkanki tłuszczowej, masy mięśniowej, wody, białka oraz substancji mineralnych w organizmie człowieka.

Prowadzone prelekcje wzbudziły duże zainteresowanie oraz zainicjowały ciekawe dyskusje.

Żywność z konopi siewnych (Cannabis sativa)

Konopie to zbiorcza nazwa roślin z rodziny konopiowatych. Zazwyczaj wyróżnia się dwa gatunki, tj. indica i sativa oraz konopie dzikie.

Do celów spożywczych uprawia się konopie gatunku sativa czyli konopie siewne (łacińska nazwa Cannabis sativa), potocznie nazywane konopiami przemysłowymi lub włóknistymi. Pozyskuje się z nich m.in. substancję aktywną, czyli kannabidol (CBD).

Z uwagi na fakt, iż konopie zawierają również substancję psychoaktywną, czyli tetrahydrokannabinol (THC), zgodnie z przepisami ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, w Polsce i w Unii Europejskiej można uprawiać wyłącznie odmianę konopi siewnych, które mają zawartość tej substancji w ilości nie wyższej niż 0,2 procenta w kwiatostanach czy w wierzchołkach rośliny w przeliczeniu na suchą masę. Żeby jednak zacząć samodzielnie uprawiać konopie potrzebne jest specjalne zezwolenie.

Marihuanato określenie odnoszące się do konopi, które mają właściwości odurzające ze względu na większą zawartość tetrahydrokannabinolu (THC), dlatego jest nielegalna i nie można jej uprawiać oraz wprowadzać do obrotu. Z kolei tzw. marihuanę medyczną, która pomimo że zawiera tetrahydrokannabinol (THC), polskie prawo zezwala wprowadzać do obrotu i można ją nabyć, ale wyłącznie z receptą. Marihuaną medyczną nie są za to produkty zawierające w składzie kannabidol (CBD).

Wobecnym stanie prawnym można wprowadzać do obrotu produkty spożywcze zawierające kannabidol (CBD) pochodzący wyłącznie z nasion konopi siewnych,takie jak mąkalub olej.Problemem są natomiast inne części tej rośliny, mianowicie liście, kwiaty, łodygioraz ekstraktyz tych części roślin, a takżepróba ich wprowadzania do obrotu jako środek spożywczy w formienp.suszu do parzeniaherbaty. W Unii Europejskiej obowiązuje bowiem regulacja nowej żywności, czyli novel food. Zakłada ona, że jeśli jakiś produkt czy składnik nie był stosowany na jej terenie w znaczącym stopniu do celów spożywczych przed 15 maja 1997 roku, to stanowi on tzw. nową żywność. Aby móc wprowadzić ją do obrotu, należy przejść odpowiednią procedurę rejestracyjnąw Komisji Europejskiej. Dlatego dzisiaj podmiot, który wprowadza do obrotu produkty z liści, łodyg czy kwiatów konopi siewnej musi wykazać, że tego typu surowiec był szeroko stosowany w Unii Europejskiej do celów spożycia przed 15 maja 1997 roku. Aktualnie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) proceduje wniosek o zatwierdzenie kannabidolu (CBD) jako składnika suplementów diety dla osób dorosłych z dziennym zalecanym spożyciem do 130 mg.

Ze względu na liczne zapytania Komisja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Rady Sanitarno-Epidemiologicznej przygotowała stanowisko dotyczące bezpieczeństwa ich stosowania w żywności ze względu na obecność tetrahydrokannabinolu (THC) oraz kannabidiolu(CBD) przyjmując następującą opinię:

  1. Zgodnie ze stanowiskiem Komisji Europejskiej niektóre produkty pochodzące
    z konopi siewnych Cannabis sativa, takie jak: nasiona, olej z nasion, mąka z nasion konopi, odtłuszczone nasiona konopi posiadają historię spożycia przed dniem
    15 maja 1997 r. i nie powinny być traktowane jako nowa żywność. Również
    w Polsce produkty te były stosowane tradycyjnie jako żywność w niektórych regionach. Pozostałe produkty spożywcze otrzymywane z konopi siewnych Cannabis sativa, z uwagi na brak informacji o historii bezpiecznego spożycia, nie powinny być wprowadzane do obrotu handlowego bez przeprowadzenia postępowania określonego przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
    i Rady (UE) nr 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r.
  2. Znakowanie produktów otrzymywanych z konopi siewnych Cannabis sativa oraz informacje towarzyszące wprowadzaniu tych produktów do obrotu nie mogą wskazywać na działanie lecznicze, w tym na obecność związków o działaniu terapeutycznym, takich jak kannabidiol (CBD).
  3. W przypadku stwierdzenia w produktach z konopi siewnych tetrahydrokannabinolu (THC) konieczne jest każdorazowe dokonanie oceny ryzyka, na podstawie przyjętej przez EFSA ostrej dawki referencyjnej (ARfD), 1 µg delta-9-THC/kg m.c.
  4. Należy zwrócić uwagę, że za bezpieczeństwo środka spożywczego odpowiedzialność ponosi producent, Komisja zaleca więc, aby wymagania dla zanieczyszczenia tetrahydrokannabinolem (THC) w produktach wymienionych w pkt 1 wdrożyć do systemu HACCP.
  5. W związku z narastaniem mody na produkty spożywcze, zawierające w swoim składzie konopie (lub produkty z niej otrzymane), konieczne jest podjęcie badań mających na celu wdrożenie akredytowanych metod analitycznych oraz monitorowanie poziomów tetrahydrokannabinoli i innych kanabinoidów
    w środkach spożywczych, w tym w suplementach diety.
  6. Komisja stanowczo podkreśla, że powyższe stanowisko nie zwalnia z obowiązku przestrzegania innych przepisów prawa w tym ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.

Powyższa opinia dostępna jest również na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego pod adresem: https://gis.gov.pl/aktualnosci/ocena-bezpieczenstwa-stosowania-konopi-siewnych-w-zywnosci-ze-wzgledu-na-obecnosc-thc-i-cbd

 

Opracował: Rafał Bielik

 
 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie informuje o podstawowych wymogach obowiązujących przy prowadzeniu działalności w zakresie usług fryzjerskich

Państwowa Inspekcja Sanitarna powołana została m.in. do sprawowania nadzoru nad warunkami higieny pracy w zakładach pracy, mając na uwadze ochronę zdrowia ludzkiego, zapobieganie powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych (zgodnie z Ustawą z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej - Dz. U. 2019 r. poz. 59).

Działalność prowadzona w zakresie usług fryzjerskich  powinna się opierać  o wymogi zawarte w obowiązujących przepisach prawnych. Zakłady fryzjerskie podlegają nadzorowi sanitarno - higienicznemu. Istnieje w nich bowiem niebezpieczeństwo zakażenia wirusami krwiopochodnymi, bakteriami chorobotwórczymi oraz wszelkimi grzybicami skóry. Praca w zakładach fryzjerskich związana jest z zachowaniem reżimu sanitarnego mającego na celu zapewnienie maksymalnej ochrony przed zakażeniami drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Wymagania higieniczno-sanitarne i techniczne zawarte są w obowiązujących przepisach prawnych:

- ustawie z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (tekst jednolity Dz.U. z 2019 r., poz. 1239),

- rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. 2019, poz. 1065),

- rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jednolity Dz.U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.).

Zakład fryzjerski powinien być zlokalizowany w odrębnym budynku lub stanowić wyodrębnioną część budynku lub lokalu, podłączonego do sieci uzbrojenia terenu. W zakładzie winno się wydzielić: pomieszczenie świadczenia usług fryzjerskich; pomieszczenie/miejsce do spożywania posiłków przez personel; szatnię/ miejsce wyposażone w szafki do higienicznego przechowywania odzieży wierzchniej i ochronnej pracowników zatrudnionych w zakładzie; poczekalnię z miejscem przeznaczonym na odzież wierzchnią klientów. Dodatkowo w placówce należy zapewnić możliwość korzystania z węzła sanitarnego dla klientów i personelu (może to być węzeł wspólny).

We wszystkich pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi winno się zapewnić odpowiednią jakość środowiska wewnętrznego poprzez wymianę powietrza, jego czystość, temperaturę, wilgotność względną, prędkość ruchu w pomieszczeniu, przy zachowaniu przepisów odrębnych i wymagań Polskich Norm dotyczących wentylacji, a także warunków bezpieczeństwa pożarowego i wymagań akustycznych określonych w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. 2019, poz. 1065). W pomieszczeniu higieniczno-sanitarnym należy zapewnić wentylację grawitacyjną lub mechaniczną – w ustępach z oknem i jedną kabiną, a w innych – mechaniczną o działaniu ciągłym lub włączaną automatycznie.

Pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi winny mieć zapewniony dostęp do oświetlenia dziennego i sztucznego. Do wszystkich punktów wodnych należy doprowadzić bieżącą ciepłą i zimną wodę. W zakładzie winno się wydzielić  miejsce do przechowywania środków i sprzętu służącego do utrzymania w czystości pomieszczeń.

Pomieszczenia świadczenia usług fryzjerskich winny być wyposażone, w co najmniej jedną umywalkę. Wysokość pomieszczenia powinna wynosić 3,3 m (w sytuacji, gdy w pomieszczeniu stałej pracy prowadzone są prace powodujące występowanie czynników uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia) lub 3,0 m (jeśli w pomieszczeniu stałej pracy nie występują czynniki uciążliwe lub szkodliwe dla zdrowia). Podłogi, ściany, meble i sprzęty w zakładzie powinny być pokryte materiałem gładkim, łatwym do utrzymania w czystości.

Pomieszczenie higieniczno-sanitarne powinno mieć wysokość w świetle co najmniej 2,5 m. W ogólnodostępnych ustępach należy stosować przedsionki, oddzielone ścianami pełnymi na całą wysokość pomieszczenia. Ściany pomieszczenia higieniczno-sanitarnego powinny mieć do wysokości co najmniej 2 m powierzchnie zmywalne i odporne na działanie wilgoci.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie, mimo braku obowiązku prawnego dotyczącego uzyskania opinii sanitarnej odnośnie prowadzenia działalności fryzjerskiej, zaleca  wystąpienie z wnioskiem (dostępnym na stronie internetowej: wniosek) w sprawie wydania tego typu opinii.

W zakładzie fryzjerskim podczas wykonywania usług należy przestrzegać czystości ubrań ochronnych, czystości pomieszczeń, higieny osobistej, prawidłowej dezynfekcji narzędzi fryzjerskich. Preparaty myjąco-dezynfekcyjne lub dezynfekcyjne należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta.  Do wykonywania zabiegów powinno się używać narzędzi i urządzeń sprawnych technicznie, czystych i zdezynfekowanych.

Ponadto Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie informuje, iż w Oddziale Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego w Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Krakowie, ul. Makuszyńskiego 9, pok. 18 i 17 (tel. 12 430-69-91, wew.: 112; 128; 125) udzielane są informacje w sprawie kontroli obiektów. Dodatkowo na stronie internetowej: www.bip.malopolska.pl/pssekrakow można zapoznać się z przepisami prawa, warunkami i procedurami dot. wydawania orzeczenia o spełnieniu warunków higieniczno – zdrowotnych dla prowadzenia działalności w w/wym zakresie.

Wyk. E. Krawczyk

Kontakt

Dziennik Podawczy
tel. centrala:
(12) 644-91-33,
(12) 644-93-72,
(12) 644-99-64,
(12) 684-40-35,
(12) 684-40-99;
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

2019  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie