Dieta pudełkowa to obecnie jeden z najbardziej modnych sposobów na odchudzanie. W zamian za wykupienie abonamentu eksperci cateringu dietetycznego dostarczają pod drzwi domu albo biura klienta całodniowy zestaw posiłków, gotowy do spożycia lub np. tylko obiad dietetyczny.

Dostawcy diet pudełkowych zapewniają o wkładzie fachowej wiedzy dietetyków w przygotowanie zamawianych przez klienta posiłków. Dieta pudełkowa dostępna jest w każdym możliwym wariancie od diet odchudzających, przez bezglutenowe, po wegetariańskie i alternatywne (np. paleo). To bardzo wygodne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu gotować. Zamawiając dietę pudełkową warto wiedzieć, że każdy zakład zajmujący się produkcją żywności i wprowadzaniem jej do obrotu, na podstawie art. 63 ust. 1, art. 64 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2019 r. poz. 1252), ma obowiązek uzyskania, decyzji Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającej zakład oraz złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Dostarczony posiłek powinien także, zawierać odpowiednią zgodną z wymaganiami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności etykietę, która musi być czytelna, zawierać określone i rzetelne informacje. Producent posiłku ma obowiązek przekazać konsumentowi pełną informację o alergenach znajdujących się w dostarczonym posiłku, wykazie składników, wartości odżywczej żywności tj. kaloryczności produktu, zawartości białka, tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, w tym cukrów czy soli. Etykieta musi również zawierać nazwę lub firmę i adres podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze.

Idea znakowania żywności zakłada zwiększenie ochrony konsumentów jako słabszej strony w relacji z przedsiębiorcą. Nacisk kładziony jest właśnie na przekazywanie informacji o produkcie, na tyle jasno, by każdy z konsumentów mógł mieć podstawową wiedzę o dostarczonym posiłku.

 

Opracowała: Elżbieta Podolecka

Kontakt

Dziennik Podawczy
tel. centrala:
(12) 644-91-33,
(12) 644-93-72,
(12) 644-99-64,
(12) 684-40-35,
(12) 684-40-99;
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

2019  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie