Archiwum artykułów

22 marca - Światowy Dzień Wody

W związku z przypadającym 22 marca 2016  roku Światowym Dniem Wody Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie przypomina o znaczeniu wody i racjonalnego jej wykorzystywania.

Woda życiodajna substancja - bezbarwna, bezwonna, pozbawiona smaku i kalorii jest niezbędna do życia wszystkim organizmom na ziemi.

Woda jest podstawowym warunkiem życia na naszej planecie, bez niej niemożliwe jest istnienie nie tylko człowieka, ale jakichkolwiek organizmów, wchodzi w ich skład, stanowi środowisko ich życia, jest składnikiem pożywienia, umożliwia przemianę materii, rozwój rolnictwa, przemysłu i gospodarki komunalnej.

Woda stanowi ¾ powierzchni Kuli Ziemskiej, jednak słodka woda to zaledwie ok. 3% zasobów wody na świecie, a ok. 1,2 miliarda ludzi nie ma dostępu do czystej wody.

Według Sztokholmskiego Instytutu Ochrony Środowiska aż jedna trzecia ludności świata żyje na obszarach dotkniętych umiarkowanym lub ostrym niedoborem wody.

Jest głównym składnikiem ludzkiego organizmu – zwykle ok. 60% - i spełnia w organizmie wiele ważnych funkcji. Będąc prawie idealnym rozpuszczalnikiem woda stanowi środowisko dla wszystkich procesów życiowych w nim przebiegających. Uczestniczy w przebiegu większości reakcji metabolicznych, stanowi środek transportu wewnątrzustrojowego: np. produktów przemiany materii, substancji odżywczych, hormonów, enzymów. Woda reguluje temperaturę ciała i uczestniczy w reakcjach hydrolizy, stanowi także środowisko niezbędne do usuwania produktów przemiany materii. Człowiek może żyć bez pożywienia ok. 40 dni, natomiast bez wody zaledwie kilka dni. Utrata wody z organizmu człowieka na poziomie 10% jest niebezpieczna dla zdrowia, natomiast utrata 20% wody powoduje śmierć.

Przy tak ogromnym znaczeniu wody dla życia ludzkiego niezwykle ważną sprawą jest jej odpowiednia jakość. Niska jakość wody używanej do gotowania i picia jest przyczyną wielu chorób. Około 80 procent chorób i przeszło jedna trzecia zgonów w krajach rozwijających się to skutki korzystania ze skażonej wody. Wraz ze wzrostem zaludnienia Ziemi i rozwojem przemysłu, rośnie także ilość zanieczyszczeń, które ze względu na pochodzenie dzielimy na komunalne, przemysłowe oraz rolnicze.

Dla większości z nas swobodny dostęp do wody pitnej jest czymś oczywistym. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ogromną jej ilość zużywamy bez potrzeby. Tymczasem faktem jest, że Polska ma bardzo skromne zasoby wody - pod tym względem nasz kraj ma zbliżone warunki do Egiptu. Trzeba zatem pamiętać o tym, że to my sami decydujemy o ilości wykorzystywanej przez nas wody. We własnych domach i rodzinach możemy podjąć działania pozwalające na obniżenie zużycia wody i zapewnienie oszczędnego gospodarowania nią.

 

Poniżej przedstawiono kilka sposobów na zmniejszenie zużycia wody:

  1. Nigdy nie wylewaj niepotrzebnie wody, kiedy można ją użyć np.: do podlewania kwiatów, ogrodu, czy sprzątania
  2. Unikaj zbędnego spłukiwania toalety. Chusteczki, owady i inne tego typu śmieci wynieś raczej do kosza na odpadki, niż do toalety.
  3. Bierz szybki prysznic. Zastąp natrysk wersją oszczędnościową, z małym strumieniem.
  4. Do kąpieli napełniaj wannę w 1/3, a przedtem zatkaj odpływ korkiem. Początkowy napływ zimnej wody może być ogrzany przez dodatnie później gorącej.
  5. Zakręcaj kran, kiedy myjesz zęby, golisz się lub myjesz twarz.
  6. Używaj zmywarki i pralki tylko wtedy, gdy są pełne lub ustaw program oszczędnościowy, zużywający wodę w ilości adekwatnej do wielkości załadunku.
  7. Kiedy zmywasz naczynia ręcznie napełnij jedną komorę zlewu, a następnie spłukuj szybko pod niewielkim strumieniem bieżącej wody.
  8. Nie używaj bieżącej wody do rozmrażania mięsa lub mrożonek. Odmrażaj jedzenie przez noc w lodówce lub mikrofalówce.
  9. Rozważ zainstalowanie natychmiastowego podgrzewacza wody do kuchni, aby nie odkręcać wody, czekając na jej podgrzanie.
  10. Zaizoluj rury. Będziesz miał szybciej ciepłą wodę i unikniesz jej marnowania, kiedy się podgrzewa.
  11. Dostosowując temperaturę ciepłej wody, zamiast zwiększać strumień spróbuj go zmniejszać.
  12. Przy wymianie starego wc na nowy, pomyśl nad zainstalowaniem spłuczki z przyciskiem regulującym ilość spłukiwanej wody.
  13. Zamontuj baterie jednouchwytowe. Regulacja temperatury za pomocą dwóch kurków to strata czasu i wody. Kran jednouchwytowy reguluję temperaturę natychmiast.

 

Źródło:

  1. „Podstawy nauki o żywieniu” – pod red. J. Gawędzkiego i L. Hryniewieckiego
  2. http://www.swiatowydzienwody.pl/
  3. http://www.woda.ovh.org/index.htm
  4. http://www.kampaniawodatozycie.pl/index.html
  5. http://www.aquanet.pl/jak-oszczedzac-wode-poradnik,154

 

Opracowała: Beata Gołąb

Kontakt

Dziennik Podawczy
centrala telefoniczna:
(12) 644-93-72;
(12) 644-99-64;
(12) 684 41 83

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

2022  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie