Oddział Żywności, Żywienia, Przedmiotów Użytku i Kosmetyków

Do zakresu działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej w dziedzinie bieżącego nadzoru 
sanitarnego należy między innymi: 
 
Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w 
szczególności dotyczące: 
  • warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków 
  • żywienia zbiorowego; 
  • nadzoru nad jakością zdrowotną żywności; 
  • warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami 
  • przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi 
  • mieć wpływ na zdrowie ludzi. 

czytaj dalej ...

 

Początkującym grzybiarzom polecamy zabrać ze sobą atlas grzybów, kompas, nóż, szmatkę do oczyszczania grzybów z trawy, igieł.

 

  1. Grzyby zbieramy do przewiewnych koszyków wiklinowych lub łubianek używanych do transportu i sprzedaży owoców. Już w lesie warto oczyścić grzyby z ziemi i resztek ściółki. Torby, worki plastikowe, reklamówki itp. są niedopuszczalne, ponieważ grzyby łatwo się w nich łamią , kruszą i zaparzają, a wtedy nawet w jadalnych grzybach mogą się wytworzyć substancje niebezpieczne dla zdrowia i życia.
  2. Zbieramy tylko te grzyby, do których mamy 100% pewność. Nie wolno niszczyć grzybów niejadalnych i trujących , ponieważ są pokarmem dla zwierząt leśnych, są symbiontami drzew i krzewów. Należy oszczędzać też grzyby rzadkie i ginące nawet jeśli są jadalne. Grzyby wykręcamy delikatnie z podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni i po oczyszczeniu układamy w koszyku trzonami do góry. Podstawa trzonu może posiadać cechy niezbędne do identyfikacji grzyba (np.: pochwę, inne zabarwienie lub charakterystyczny kształt) i może uratować nam życie. Nie wolno ścinać samych kapeluszy i pozostawiać trzonów, wtedy łatwo jest zjeść muchomora sromotnikowego jako gołąbka zielonawego (najwyraźniejsze cechy odróżniające te dwa gatunki znajdują się właśnie na trzonie - muchomor sromotnikowy posiada pierścień, pochwę i zgrubienie nasady trzonu).
  3. Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych i nierozwiniętych, ponieważ takie okazy mogą jeszcze nie mieć wszystkich cech niezbędnych do ich jednoznacznej identyfikacji oraz grzybów zbyt starych zaczerwionych (zarobaczonych) i wodnistych, ponieważ mogą być szkodliwe dla zdrowia. Pozostawione w lesie rozsieją zarodniki, co będzie bardziej korzystne.
  4. Po powrocie z grzybobrania należy grzyby posegregować według gatunków i rozłożyć je w suchym, przewiewnym miejscu, żeby nie spleśniały i nie zaczęły się psuć.
  5. Większość najbardziej niebezpiecznych grzybów to grzyby blaszkowe, które posiadają na spodniej stronie kapelusza blaszki (cienkie listewki). Najsmaczniejsze grzyby jadalne mają na spodniej stronie kapelusza rurki, tzn. warstwę ułożonych obok siebie rureczek, przypominającą gąbkę. Popularnie nazywamy je grzybami rurkowymi. W tej grupie nie spotyka się grzybów śmiertelnie trujących.

Jeśli mamy wątpliwości czy zebrane grzyby są jadalne, należy skorzystać z porad klasyfikatora lub grzyboznawcy.


Opracowała: M. Wojdas

Przedstawiciele Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Krakowie w  miesiącu sierpniu przeprowadzili kontrole akcyjne w zakładach gastronomicznych zlokalizowanych na trasach turystycznych tj. na terenie Ojcowa, Skały, Pieskowej Skały, Prądnika Korzkiewskiego, Woli Kalinowskiej oraz Tyńca.

Czytaj więcej...

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie uprzejmi informuje, iż Przedstawiciele Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Krakowie w  związku ze wzmożonym ruchem turystycznym na terenie Krakowa, przeprowadzili w miesiącu maju, czerwcu i lipcu kontrole sanitarne w zakładach gastronomicznych zlokalizowanych w obrębie Rynku Głównego w Krakowie, przy ulicach przyległych, a także w obiektach na terenie Kazimierza.

Czytaj więcej...

Przedstawiciele Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Krakowie w  miesiącu lipcu przeprowadzili kontrole akcyjne w zakładach gastronomicznych zlokalizowanych przy basenach sezonowych i kąpieliskach na terenie miasta Kraków oraz Ośrodka Rekreacji i Wypoczynku „Nad Zalewem” w Kryspinowie i sezonowego basenu „Gubałówka” w Skawinie.

Czytaj więcej...

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie przypomina o obowiązku rejestracji w Państwowej Inspekcji Sanitarnej działalności rolniczej polegającej m.in. na produkcji oraz wprowadzaniu żywności do obrotu na placu targowym. Wnioski należy składać do właściwych państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych dla miejsca działalności rolniczej. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie urzędujący przy ul. Makuszyńskiego 9 obsługuje 2 powiaty – Miasto Kraków i Powiat Krakowski obejmujący 17 gmin.

Rejestracja (zatwierdzanie i/lub wpis zakładów) odbywa się poprzez złożenie wniosku na urzędowym formularzu dostępnym na stronie internetowej:  wniosek-o-zatwierdzenie-zakladuwniosek-o-wpis-zakladu  lub bezpośrednio w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie przy ul. Makuszyńskiego 9.

Niezłożenie wniosku, co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, zagrożone jest karą pieniężną w wysokości od 1 000 zł do 5 000 złotych

Nie ma obowiązku rejestracji dla żywności produkowanej, przetwarzanej i przechowywanej w gospodarstwie domowym na potrzeby własne oraz do własnego spożycia w tym gospodarstwie.

Istnieją dwa rodzaje wniosków:

  1. wniosek o wpis do rejestru zakładów.
  2. wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów.

Pierwszy wniosek składają rolnicy prowadzący działalności w zakresie:

  1. dostaw bezpośrednich (produkcja małych ilości surowców do konsumenta lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta, np. sprzedaż przez rolnika małej ilości płodów rolnych na targu).
  2. gospodarstw agroturystycznych.
  3. produkcji pierwotnej (oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych bez prowadzenia sprzedaży, w tym zbiory, dojenie i hodowlę zwierząt gospodarskich przed ubojem. Oznacza także łowiectwo i rybołówstwo oraz zbieranie runa leśnego).

Pozostałe osoby zobowiązane są do składania wniosków o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów.

Szczegółowa procedura rejestracji podana została na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Krakowie. Informację można też uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie pod numerem telefonu: (12) [417-24-24] wew. 143, 155, 158, 151, 143, 126, 142, 146.

 

Opracował: Małgorzata Kwater
data aktualizacji: 23 lipca 2014 r.

 

Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny
w Krakowie

up. Państwowego Powiatowego
Inspektora Sanitarnego w Krakowie

lek. med. Jan Banaś

Zastępca Państwowego Powiatowego
Inspektora Sanitarnego w Krakowie

 

Kontakt

Dziennik Podawczy
centrala telefoniczna:
(12) 644-93-72;
(12) 644-99-64;
(12) 684 41 83

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

2021  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie